BLACK FRIDAY 2020

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess a 2020-as életünk ELSŐ Black Friday részleteiről!

2020. NOVEMBER 13 (péntek) 6.00-tól 23:59-ig!

A Black Friday kezdetéig még ennyit kell várnod:

BLOG

Miért jó a kutyáknak pacalt adni?

Attila Varga
2020.03.25 19:38
Miért jó a kutyáknak pacalt adni?

Gondolkoztál már azon, hogy miért jó a kutyádnak pacalt adni? Számos nemzetnél fedezhetünk fel pacalból készült ételeket, például Angliában és Ázsiában, de Magyarországon is. A szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól közkedveltté vált termék hamar elterjedt az állatok takarmányozásában is. Tudj meg többet arról, hogy milyen típusai vannak, és mi is a pacal valójában. 

Mi a pacal?

A pacal a különféle haszonállatok összetett gyomrának részeiből áll. Bármilyen kérődző állatból származhat, legelterjedtebb a szarvasmarha, de találhatunk a piacon bárányból és kecskéből származó termékeket is.

Milyen formában találjuk meg?

Tisztított pacal

Az emberi fogyasztásra előkészített pacalt tisztítják, majd felfőzik.  Az így kezelt pacal állati fogyasztásra bár alkalmas, de élettanilag kevés pozitív hatással bír a probiotikumokat tekintve.

Zöld pacal

A zöldpacal elsőre elég visszataszítónak tűnhet, és az illata is eléggé furcsa első benyomásra, de nagyon tápláló, rengeteg enzimet, hasznos baktériumokat és tápanyagokat tartalmaz. Régen a kutyák és a macskák étrendjének szerves részét képezték. A mai háziállatok vad ősei (és a jelenlegi ragadozók is) a zsákmány elejtése után a préda elfogyasztását az értékes belső szervekkel kezdték. Így könnyen hozzájuthattak a nélkülözhetetlen (fermentált) vitaminokhoz és tápanyagokhoz amelyeket az ő szervezetük nem tudott előállítani.

De miért zöld?

Persze nem a színe miatt nevezik így. Bár a növényi anyagoktól könnyen elszíneződhet,  általában barna színű. Bár minimális feldolgozási eljárásnak vetik alá, a termék mégis inkább nyersnek nevezhető.

Milyen a jó pacal?

Mint minden termék, a pacal is sokféle minőségű lehet, attól függően honnan érkezik. A kedvtelésből tartott állatok egészségének megőrzése érdekében figyeljünk lehetőség szerint az alábbiakra:

  • Lehetőleg fűvel táplált vagy legeltetett állatokból származzon 
  • Minimálisan legyen feldolgozva, a friss mindig jobb, de tökéletes a fagyasztott vagy fagyasztva szárított verzió is. Az előbbiek még nyers pacalnak számítanak. A hőkezelésnek kitett pacal még mindig sok tápanyagot tartalmaz, de a hőre érzékeny enzimek és probiotikumok sajnos elbomlanak.
  • Lehetőleg támogassuk a helyi vállalkozásokat, azzal, hogy a lokális gazdaságokból származó termékeket vásároljuk.

Nézzük meg konkrétabban miért is olyan jó

Fehérjék

A zöldpacal magas fehérjetartalmú.  Így segíti az izomépítést, támogatja az összes funkcionális rendszer normál működését, az immunerősítéstől a szövetek helyreállításán át a húgyutak egészségéig.

Probiotikumok

A zöldpacalban rengeteg Lactobacillus acidophilus-t baktériumot találhatunk. Az állatok szervezetében lévő baktériumok és probiotikumok ugyanazokért az erőforrásokért versenyeznek. A probiotikumok megakadályozzák, hogy a rosszindulatú baktériumok (pl. szalmonella) elszaporodjanak az állat szervezetében és megbetegítsék a gazdaszervezetet. Azáltal, hogy kedvencünk étrendjébe beillesztjük a magas probiotikum tartalmú táplálékot, növelhetjük a jóindulatú baktériumok mennyiségét az emésztőrendszerben, ezzel támogatjuk a szervezet immunrendszerét és ellenálló képességét.

Enzimek

A zöldpacalban megtalálhatóak a zsákmányállat emésztő enzimeinek maradék része. Miért is hasznosak ezek? Elősegítik a további emésztés folyamatát, megkönnyítve ezáltal az étel tápanyagokra történő lebontását. Minél több emésztőenzim áll rendelkezésre, annál több vitamin és ásványi anyagot tud hasznosítani a szervezet. Minél több tápanyag tud felszívódni az állat eledeléből, annál több energiát tud kinyerni és hasznosítani kedvencünk.

Természetes vitaminok és ásványi anyagok

A zöldpacal felületén található fermentált részek segítenek felszabadítani azokat a tápanyagokat, amelyek elérhetetlenek maradnának az alapvetően húsfogyasztó állataink számára. A növényevő állatok emésztőrendszerében másfajta enzimek találhatóak a táplálék megemésztéséhez, mint a ragadozó állatoknál. A részlegesen emésztett táplálékkal olyan létfontosságúnak számító vitaminokat és ásványi anyagokat tudunk juttatni a kedvencünk szervezetébe, amit más módon nem tudnánk megadni. 

De hát nem elegendő a táplálékhoz hozzáadott vitamin és ásványai anyag?

Igaz, hogy az állatoknak készített kész eledelekhez hozzá adnak számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot, de még a mai napig a tanulmányok azt bizonyítják, hogy a természetes táplálékforrásokból származó vitaminok és ásványi anyagok sokkal előnyösebbek, mint ugyan azok hozzáadott formában. Úgy látszik, hogy így kedvencünk sokkal könnyebben fel tudja dolgozni ezeket a természetben előforduló vitaminokat. Az erről készült részletes értékelést angol nyelven itt érhető el: KATT

Calcium és foszfor

A zöldpacalban ideális arányban található meg a foszfor és a kálcium, valamint az Omega 3 és Omega 6 zsírsavak. Savas PH-val rendelkezik, ezáltal könnyebb az emésztése - tökéletes az érzékeny gyomrú kedvencnek is.

Egészséges zsírok

A zöldpacalban megtalálható zsírok több mint 60% telítetlen zsírsav. Ezek a zsírok minőségi, hosszútávú energiát biztosítanak, és növelik az egészséges HDL koleszterintet a vérben.

A zöldpacal előnyei

  • A zöldpacal sokat javíthat háziállatunk egészségén, főleg ha nyers formában jut hozzá. 
  • A minőségi, alacsony hőfokon kezelt pacalt tartalmazó konzervek vagy szárított jutalomfalatok ugyanazokkal az előnyökkel bírnak, de egyes emésztőenzimek, probiotikumok sajnos lebomolhatnak a kezelés során.

Segít a súlygyarapodásban és a betegségek utáni regenerálódásban

Habár a zöldpacal egyes emberek számára rettentően büdös lehet - ez igaz -, de a kutyák nagyon is szeretik. Megfelelő kiegészítő eledel lehet egy esetleges betegség utáni regenerálódáshoz, vagy súlygyarapodás eléréséhez. A zöldpacal segítségével elért testsúly a genetikailag természetes súlya lesz kutyusunknak, mely vitaminokra, ásványi anyagokra és megfelelő mennyiségű kalóriára épül.

Súlycsökkentéshez és súlytartáshoz

Számos háziállat tud könnyen súlyt veszíteni, ha hagyományos szénhidrát-nehéz táplálékkal etetjük, mint teljes értékű eledelként. A szénhidrátok gyakran gyors energiát szolgáltatnak, nem pedig tartós energiát, mint például a fehérjék és az egészséges zsírok. A zöldpacal koncentrált energiát tartalmaz a benne lévő tápanyagokkal telített kalóriák által. A pacal megfelelő alternatíva lehet kiegészítő táplálékként az egészséges súlycsökkenés eléréséhez. A túlzott fogyókúrás étrend veszélyes lehet, hiszen a létfontosságú tápanyagokat is kiiktathatjuk az étrendből, de zöldpacal adásával ez elkerülhető.

Egészítsük ki kedvencünk étrendjét nyers vagy szárított, esetleg fagyasztva szárított zöldpacallal, az egészséges étrend megvalósításához.

A válogatós állatoknak

A zöldpacalnak nagyon intenzív illata van, de  még a legválogatósabb kedvencünk étvágyát is meg tudjuk hozni vele. A kutyák orra sokszorosan érzékenyebb az embernél, szeretik az erős szagokat, ezért idős kutyáknál is könnyen felkelthetjük az eledel iránti érdeklődést egy-egy intenzív illattal. Kiegészítő eledelként kutyáknak és macskáknak is egyaránt alkalmas.

Vemhes vagy szoptató állatoknak

A zöldpacal tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, telítetlen zsírsavakkal, fehérjékkel, mely tökéletesen passzol a vemhes vagy szoptató kutyák étrendjébe. A minőségi tápláléknak ebben az időszakban nagy jelentősége van, nem csak az anyaállatnak, de a kölyköknek is biztosítanunk kell ezeket.  A zöldpacalban rendelkezésre áll mindez  anélkül, hogy felesleges kalóriákat juttatnánk be. A kálcium és a foszfor megfelelő aránya biztosítja a magzatok egészséges fejlődését.

Érzékeny gyomornak

A zöldpacal könnyen emészthető, mivel részben már emésztett eledelt tartalmaz a növényevő gyomrából. Fagyasztva szárított vagy szárított, esetleg nyers formában a leghasznosabb. Ha kedvencünknek Leaky Gut (áteresztő bélfal) szindrómája van a nyers zöldpacal könnyen emészthető számukra, és enyhíti az autoimmun betegség tüneteit.

Megeszi kedvencünk a székletet?

A koprofágia vagy scatofágia az ürülék elfogyasztását jelenti. Sok állat előszeretettel megeszi saját vagy más végtermékét. Nem sikerül leszoktatni róla, már mindent kipróbáltunk? Azt tapasztaltuk, hogy azok a kutyák, akiknek kevés az emésztő enzime előszeretettel fogyasztja el az ürüléket, hogy a hiányt pótolja, erről a rossz szokásról a zöld pacal könnyen leszoktathatjuk állatunkat, mivel a zöldpacal tele van számos fontos emésztő enzimmel. Noha meg kell említeni, hogy a széklet elfogyasztásának számos oka lehet, mint például a szorongás, stressz, unalom (csak hogy néhányat említsünk). A zöldpacal a táplálkozási okok miatti kellemetlen gondokat szünteti meg, illetve leszoktatja kutyánkat a fűevésről is.

Egészséges fogakért

Egészben, vagy nagyobb darabokban fagyasztva szárított, vagy szárított zöldpacal egészséges rágós jutalomfalat lehet kutyánknak, mely megőrzi a száj higiéniáját is.

Összegzés

Ha nem adtunk eddig kedvencünknek zöldpacalt, akkor holnaptól, már biztos ezzel fogjuk kényeztetni családunk négylábú tagját. Kevés természetes élelmiszer kínál annyi tápanyagot, amely még ínycsiklandozó minden háziállat számára. A zöldpacal egyedüli hátránya az illata, de ha sikerül ezen felül emelkednünk és az előnyeit tekintjük, akkor kedvencünk étrendje gazdagabb lesz egy szuper-tápanyag forrással, amelyet más termék nem kínálhat.

Tekintsd meg pacal kínálatunkat!